« | Home | »

Danskere med en lang tyktarm får forstoppelse

Posted by admin on tirsdag, marts 6th, 2018

Der er megen fokus på tarme i for tiden. Nu har Dennis Raahave, dr.med., ph.d. og seniorforsker ved Nordsjællands Hospital i det ansete videnskabelige tidsskrift World Journal of Gastrointestinal Surgery offentliggjort et studie, der fokuserer specifikt på betydningen af en medfødt lang tyktarm, kaldet dolichocolon (græsk: dolicho- lang). Den er så lang, at den må folde sig op ad sig selv med ekstra slynger og knækdannelser, for at kunne være i bughulen. Blandt patienter, der møder til en røntgenundersøgelse af tyktarmen, har ca. 15-20% en forlænget tarm. En kikkertundersøgelse er således vanskelig at gennemføre.

De fleste læger har hidtil ikke anset den længere tyktarm for at have nogen særlig betydning. Det nye studie laver imidlertid om på denne opfattelse. Konklusionerne er meget klare. En lang tyktarm medfører en svær forstoppelse, hvor man lider meget af mavesmerter, udspiling og besværlig afføring med flere dage imellem. Undersøgelserne viste, at jo flere forlængede afsnit der var i tyktarmen, jo værre var symptomerne. Samtidig var passagetiden meget forlænget. Der er utvivlsomt mange med svær forstoppelse, som har en lang tyktarm uden at vide det, siger Dennis Raahave. Man kan få stillet diagnosen ved en undersøgelse af passagetid og afføringsophobning i tyktarmen samt ved en røntgenundersøgelse eller en skanning.

De ekstra slynger på tarmen udgør samtidig en risiko for at få tarmslyng, men det sker trods alt relativt sjældent, at det medfører en operation.

Når man har forstoppelse på baggrund af en lang tyktarm, skal behandlingen være meget intensiv for at patienterne kan få et acceptabelt liv. Ud over fiberrig-fedtfattig kost, rigelig væske og megen motion er det nødvendigt at anvende afføringsmidler og peristaltikfremmende medicin og eventuelt lære at tarmskylle.

Læs artiklen her: Artikel

Lyt til en intro her: Audio

Comments are closed.

 
Mave tarm specialist – Dennis Raahave

Dennis Raahave
Seniorforsker,

raahave.dk