« | Home | »

Nyt håb for folk med irritabel tyktarm

Posted by admin on søndag, november 7th, 2010

Mindre gennembrud med påvisning og behandling af skjult forstoppelse.

Ved irritabel tyktarm har man smerter og udspiling af maven og samtidig afførings-forstyrrelser. I den vestlige verden skønner man, at ca 25-30 % af befolkningen, mest kvinder, jævnligt har disse symptomer, der er stærkt hæmmende for almindelige daglige gøremål og medfører sygedage, men også nervøsitet for, om man skulle fejle noget alvorligt i tarmen. Mange er derfor blevet grundigt undersøgt f.eks. med kikkertundersøgelser for at udelukke, at der skulle være polypper eller kræft i tarmen – men symptomerne har fortsat været der.

Imidlertid har mave-tarm-kirurgen, dr.med. Dennis Raahave nu forelagt nogle opsigtsvækkende resultater på Dansk Gastroenterologisk Selskabs årlige videnskabelige møde. Han har undersøgt 281 patienter, og således også foretaget en bestemmelse af passagetiden igennem tyktarmen. Dette gøres ved at synke en kapsel med 24 små plast-markører og tage røntgenbilleder i dagene efter. Her har det vist sig, at sammenlignet med en kontrol-gruppe, havde patienterne en meget forlænget passagetid og samtidig afføringsophobning i tyktarmen, uanset om de gik på toilettet daglig eller ej, med tynd eller fast afføring. Samtidig blev der påvist en klar sammenhæng mellem ophobningen af afføring på røntgenbillederne og udspiling og smerter i maven.

Patienterne fik herefter en kombineret behandling med planlægning af de daglige måltider gennem en diætist, suppleret med peristaltik-fremmende medicin til yderligere bevægelighed i tarmen og besked om at dyrke motion. Efter at være blevet behandlet i gennemsnit i 22 måneder var smerter og udspiling forsvundet hos næsten halvdelen af patienterne og 75 % havde hverken tynde eller flere afføringer i træk.

” Vi synes helt klart, der er tale om et mindre gennembrud, siger overlæge Dennis Raahave. Mange af patienterne har jo døjet med dette i årevis og får nu, populært sagt sat navn på den funktionsforstyrrelse af tyktarmen, der er tale om. Dernæst får de iværksat en behandling, hvor der for nogle er tale om meget store ændringer i deres hverdag, men hvor mange allerede efter 1-2 uger føler sig langt bedre tilpas, når symptomerne langsomt forsvinder. Hvorfor tyktarmen ”holder” for meget på afføringen ved man derimod endnu ikke så meget om, men der forskes meget indenfor netop tyktarmens motilitet (bevægelser). Disse styres både bevidst og ubevidst over hjerne-tarm-aksen, hvor signalerne går begge veje.

Der kan altså foreligge en skjult forstoppelse selv med normal daglig afføring, så hvis patienten har udspiling og smerter i maven er den bedste måde at afsløre det på, at foretage en bestemmelse af passagetiden, hvor man samtidig direkte kan se ophobningen af afføring i tyktarmen, siger Dennis Raahave.

Comments are closed.

 
Mave tarm specialist – Dennis Raahave

Dennis Raahave
Seniorforsker,

raahave.dk